De Juffer van Echten

Het huis te Echten werd bewoond door de familie Van Holthe tot Echten. Deze familie heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling en ontginning van het omliggende veengebied.

Kaatje, de dochter van Van Holthe tot Echten, raakte verloofd met een niet zo’n rijke jongeman. De familie van Echten had voorrang in alles. Voor de bruiloft zei Kaatjes moeder dan ook tegen haar dochter: ‘Kaatje, zorg ervoor dat jij de baas blijft!’ Daar zou zij wel voor zorgen. De kersverse echtgenoot doorzag zijn vrouw al snel en op een dag vroeg hij haar om een rijtocht in de sjees met hem te maken. Zij namen twee honden, twee paarden en een geweer mee. Na ongeveer duizend meter pakte de jonge echtgenoot zijn geweer en schoot een van de honden dood. De jonge vrouw schrok en riep: ‘Waarom doe je dat?’ ‘Och, hij liep mij niet naar de zin.’ En even later schoot hij ook de andere hond dood. Zijn vrouw stond perplex en snapte niet wat haar man bezielde. Ze gingen verder. Toen schoot hij eerst het ene paard dood en even later ook het andere. Daarop sommeerde hij Kaatje om de sjees te trekken. Zij schold en ging flink te keer, maar hij legde het geweer aan en zei: ‘Trekken! En als het mij niet naar de zin gaat schiet ik je dood, net als de paarden.’ Kaatje pakte de sjees vast en trok. Toen de echtgenoot zag dat zij doodmoe was zei hij: ‘Ho! Stop nu maar. Ik laat de knecht het spul wel weg halen.’ En zij gingen te voet naar huis terug. Kaatje vertelde alles aan haar moeder en klaagde: ‘O, moeder, wat heb ik een kwaaie man.’

Het koste hem dan wel twee honden en twee paarden, maar zo bleef de man zijn Kaatje van Echten wel de baas! Het werd later toch nog een goed huwelijk.

Historische sage