Takkenhoogte

Dit gebied bestond oorspronkelijk uit twee reservaten, Takkenhoogte en Meeuwenveen. De Takkenhoogte is een verhoging in het landschap die is ontstaan als een rivierduin in de warme periode voor de laatste ijstijd. Op de hoogte is bos aangeplant, maar het gebied is vernoemd naar de familie Takken die in de 19e eeuw op de boerderij De Wildenberg woonde.

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_natuur-tuinen_Takkenhoogte-vennen
Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_natuur-tuinen_Takkenhoogte_Schotse-Hooglanders

Ven met bijzondere planten en Schotse Hooglanders

Het Meeuwenveen is een groot ven (pingo) met een duidelijke ringwal rondom het ven. De naam Meeuwenveen komt van een meeuwenkolonie die hier jaren heeft geleefd. De rest van het gebied bestaat uit heide met vennetjes en bos. Het terrein is bijzonder afwisselend. Er is zijn bijzonder veel soorten heide en wolfsklauwen te vinden. Dwergviltkruid, Bleekgele droogbloem, Moerarkartelblad en twee soorten Zonnedauw zijn andere bijzondere planten die hier te vinden zijn. Het terrein wordt begraasd door een kudde Schotse Hooglanders.

Diverse mooie wandelroutes om te genieten

Door het gebied loopt een gemarkeerde wandelroute van 4,5 kilometer. Deze wandeling is goed te combineren met een bezoek aan de kijkheuvel en de oeverzwaluwrand. De Wildenbergroute en de lange afstandsroute ‘Loop van de Reest’ komen ook door dit natuurgebied.

Honden zijn niet toegestaan, ook niet aan de lijn.

 

Natuurgebied Takkenhoogte – Meeuwenveen │  Nieuwe Dijk  │  Zuidwolde

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_natuur-tuinen_Takkenhoogte

Heeft u een activiteit die u op onze website wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeld worden?

Neem vrijblijvend contact met ons op »