De moord op Mina Koes

Aan de kant van een eeuwenoud pad over het Schottersveld ligt een steen met de letters MK. Op deze plaats kwam op 30 mei 1881 dienstbode Mina Koes veenarbeider Remmelt van der Hulst tegen.

Mina was op weg naar haar ouders, Remmelt zwierf wat rond nadat hij in het Hoogeveense politiebureau zijn roes had uitgeslapen. Remmelt deed wat hij de afgelopen tijd bij iedereen had gedaan: om geld vragen. Mina weigerde in alle toonaarden. Remmelt werd boos en stak haar dood. Hij stal haar vierendertig stuivers, haar kousen en schoenen en gouden kroontjes van haar oorijzer. Naar aanleiding van allerlei geruchten werd ene Willem Venema als dader gearresteerd. Wegens gebrek aan bewijs werd hij weer vrijgelaten. Het wantrouwen tegen hem bleef echter zo groot, dat hij elke zondag in de kerk vooraan op het zondaarsbankje moest zitten. Dat duurde twee jaar en twee maanden. Toen pas werd Remmelt door zijn vrouw aangegeven. Zij had hem weliswaar vanaf het begin verdacht, maar ze kreeg pas zekerheid toen Remmelt haar de gouden kroontjes liet zien, die hij niet had kunnen kwijtraken.

Remmelt kreeg vijfentrwintig jaar gevangenisstraf. Zijn vrouw liet zich van hem scheiden en hertrouwde. Op zevenenzestig jarige leeftijd vroor Remmelt dood in een plaggenhutje bij Vriezenveen.

Historisch verhaal