tuinen Mien Ruys

Tuinarchitect Mien Ruys (1904-1999) was haar tijd ver vooruit. Zij experimenteerde met combinaties van planten, materialen en vormgeving. De dertig tuinen, op 25.000 m², geven een goed beeld van de ontwikkeling in de tuinarchitectuur vanaf 1924 tot heden.

De tuinen bestaan uit dertig stijltuinen die volgens oude en nieuwe ideeën zijn aangelegd. Mien Ruys experimenteerde volop in haar tuinen en er wordt nog steeds geëxperimenteerd met materialen en plantencombinaties.

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_bekijken-doen_kunst-cultuur_erfgoed_tuinen-mien-ruys-moerheim-dedemsvaart
Tourist-Info-Punt-Het-Reestdal_CT_tuinen_Mien-Ruys-02

monumenten status

In de moestuin van de beroemde vaste plantenkwekerij beplantte Mien haar eerste tuin, de verwilderingstuin als experiment. Eenvoud en helderheid zijn kenmerken van haar ontwerpen, waarbij ze altijd koos voor planten die passen bij de gegeven omstandigheden.

Het gehele Moerheim complex heeft een gemeentelijke monumentenstatus. Daarnaast zijn tien van de dertig tuinen rijksmonument. Dit zijn de drie oudste tuinen en de proeftuinen uit de periode na de tweede wereldoorlog. Zij zijn uniek in Europa.

informatie en inspiratie

Naast een chronologisch overzicht van de ontwikkeling in de tuinarchitectuur in de 20e eeuw, kun je er als bezoeker ook ideeën opdoen voor je eigen tuin. De tuinen zijn proeftuinen die experimenteel en vernieuwend zijn. Voor alle informatie over de tuinen kun je terecht in het kennishuis.  Er is ook een plantendatabank en er zijn regelmatig plantenverkoopdagen en wisselende exposities.

Voor belangstellenden zijn er regelmatig themadagen of cursussen.  Ook is het mogelijk om groeps-, combi- of zakelijke arrangementen te boeken.

Tuinen Mien Ruys │ Moerheimstraat 84 │ 7701 CG  Dedemsvaart │
T. 0523 - 614 774 │ naar de website »

Tourist-Info-Punt-Het-Reestdal_CT_tuinen_Mien-Ruys-01

Heeft u een activiteit die u op onze wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeldt worden

Neem vrijblijvend contact met ons op »