kerk Oud Avereest

In de 13e eeuw gaf de bisschip van Utrecht de opdracht om in Hasselt het Zwartewaterklooster te bouwen. Dit klooster had onder de taak om in het Reestgebied kleine kerkjes te bouwen. Hieronder viel ook de kerk in Oud Avereest. Het is niet helemaal duidelijk of het eerste kerkje in 1236 of in 1280 is gebouwd.

Dit kerkje is waarschijnlijk van hout geweest en heeft gestaan op een zandrug dichtbij de Reest, op de plaats waar nu het oude kerkhof ligt. Het is verschillende keren gebruikt als onderkomen voor soldaten, onder andere tijdens de bouw van de Ommerschans. Ook was het doelwit van plunderingen door Spaanse troepen die in Ommen waren.

 

 

Kerk Oud Avereest
Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_kerk-Oud-Avereest-reestkamer-01

huidige kerk met klokkentoren

In 1635 is het kerkje ingestort en werd op dezelfde plaats de tweede kerk gebouwd, deze keer van steen.  Deze kerk had geen toren en de klok hing in een klokkenstoel naast de kerk. In 1698 kwam er nog een klok bij. Ook deze kerk diende vaak als onderkomen voor soldaten en in 1672 werd de kerk geplunderd door troepen van de bisschop van Munster, beter bekend als Bommen Berend.

De huidige kerk is gebouwd in 1852. Beide klokken werden in de toren opgehangen. In de tweede wereldoorlog werden de klokken in beslag genomen door de Duitse bezetters, maar na de oorlog kwam de klok uit 1698 weer terug. Deze hangt nu in de toren. Het orgel komt uit 1867 en is gebouwd als één klaviersorgel. In 1903 werd er een tweede klavier ingebouwd.

 

netwerk van kerkenpaden

Vanaf het begin moest de kerk in Avereest het hele gebied verzorgen. Ook na de reformatie is de band tussen een gedeelte van Drenthe en de kerk op Overijssels grondgebied gebleven. Doordat gelovigen vanaf alle kanten naar de kerk liepen, ontstond er een netwerk van kerkenpaden. Dit zijn smalle zandpaadjes die allemaal in Oud Avereest uitkomen.

 

Kerk Oud Avereest │ Oud Avereest 5 │7707 PM  Balkbrug │ naar de website »

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_kerk-Oud-Avereest-kerkenpad

Heeft u een activiteit die u op onze website wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeld worden?

Neem vrijblijvend contact met ons op »