kerk IJhorst

De kerk van IJhorst is waarschijnlijk voor 1292 gesticht door het klooster Zwarte Water gesticht. De kerk ligt in de oude kern, dichtbij de Reest. Het eerste kerkje was geheel van hout. Deze werd rond 1400 vervangen door een nieuwe kerk. De huidige kerk is in 1823 gebouwd op de plaats van het oude kerkgebouw. Bij de bouw zijn interieuronderdelen  zoals de preekstoel, herenbanken, grafzerken en tegels uit de oudere kerk hergebruikt.

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_kerk-IJhorst-begraafplaats-Reest
Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_kerk-IJhorst-Reest

geen toren, maar een klokkenstoel

De kerk heeft nooit een toren gehad, maar wel een klokkenstoel. Vóór 1817 hingen daar twee klokken in, maar in dat jaar is één klok tijdens het uitluiden van het oude jaar gebarsten, met het gevolg dat ze niet meer geschikt was en is verkocht. Bij de bouw van de huidige kerk werd ook een nieuwe klokkenstoel gebouwd. “een enkele klokkenstoel van ongewone gedaante: hoog, smal en voorzien van een met lood gedekt ingezwenkt piramidedak, bekroond door een gesteelde bol”. In de oorlog is de klok in Duitsland omgesmolten voor andere doeleinden. De huidige klok komt uit 1947. De klokkenstoel is in 2002 gerestaureerd.

 

kerkepad of doodiek

Aan de noordzijde van de Reest, in de Wijk, was geen kerkgebouw. Daarom kwamen de inwoners van de Wijk naar de kerk in IJhorst en ze werden tot 1850 ook daar begraven. Voor de kerkgangers waren er ‘kerkepaden’, zoals die van de Schiphorst via de Havixhorst en Dickninge. Dit ‘pad’ is nog terug te vinden als ’t Allee, dat uitkomt op de kerkweg, tegenover Kerkweg 14. De ‘kerkepaden’werden ook wel reeweg of doodiek genoemd, omdat ook de begrafenisstoet zich over deze wegen naar het kerkhof begaf.

Protestantse kerk IJhorst – de Wijk  │ Kerkweg 10  │ 7955 AA  IJhorst

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_kerk-ijhorst-allee-kerkenpad

Heeft u een activiteit die u op onze website wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeld worden?

Neem vrijblijvend contact met ons op »