huize Voorwijk

Huize Voorwijk is een voornaam herenhuis met aan beide zijden bijgebouwen (bouwhuizen) die met een klein rondlopend muurtje met het huis zijn verbonden. Het huis heeft daardoor een bijzonder mooi besloten voorplein.

He huis werd gebouwd in 1783 in opdracht van dr. Wijnco Tonckens. Hij liet het bouwen op een stuk grond dat vroeger ‘de vier Haverkampen’ heette. Het huis geeft een goed beeld van de Drentse woonhuis architectuur voor de meer welgestelden in de 18e eeuw. Het huis is vrijwel altijd afwisselend in bezit geweest van de Drentse families Tonckens en De Vos van Steenwijk.

 

 

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_huize-landhuis-Voorwijk-de-Wijk01
Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_huize-landhuis-Voorwijk-tuinmanswoning-de-Wijk

dienstwoningen voor rentmeester en tuinman

De huidige bewoners, de familie De Vos van Steenwijk - van Pallandt runnen sinds 1964 Stoeterij Argamac. Als enige in Nederland worden hier volbloed Akhal Teke sportpaarden gefokt.

Tegenover het huis, aan de overkant van de weg, staat een dubbele woning. Dit waren de dienstwoningen voor de rentmeester en de tuinman. Het wandelpad dat naast deze woningen in noordelijke richting loopt, is de vroegere trambaan. Tussen 1908 en 1930 liet de tram van Meppel, via de Wijk en de Stapel, naar Balkbrug.

Huize Voorwijk wordt bewoond en is niet te bezichtigen.

Huize Voorwijk │ Dorpsstraat 4  │ 7957 AV  de Wijk

 

Heeft u een activiteit die u op onze website wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeld worden?

Neem vrijblijvend contact met ons op »