landgoed Dickinge

Het landgoed Dickninge is ongeveer 75 hectare groot. In de middeleeuwen heeft op deze plek het benedictijner klooster Dikninge gestaan. Dit klooster was een voortzetting van de benedictijner abdij van Ruinen, die in 1325 verplaatst werd naar Dickninge. Tot in de 15e eeuw was Dickninge een zogenaamd dubbelklooster, met gescheiden afdelingen voor nonnen en monniken. Na de hervorming werd het klooster in 1602 gesloten, maar het bleef tot 1652 door achtergebleven nonnen bewoond. De gebouwen verkeerden inmiddels in vervallen staat en werden gedeeltelijk afgebroken.

 

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_landhuis-Dickninge-landgoed-klooster-de-Wijk
Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_landhuis-Dickninge-landgoed-klooster-serre-de-Wijk

huize Dickninge

In 1796 kocht Reint Hendrik de Vos van Steenwijk de gebouwen en liet ze afbreken om op die plaats het huidige Huize Dickninge te laten bouwen. Deze werd voltooid in 1813. Het statige landhuis is gebouwd in de empirestijl. De ingangspartij heeft een zuilenportiek dat over twee verdiepingen doorloopt. Aan de rechtergevel staat een serre die uitzicht biedt over de velden.

 

 

landgoed vol monumenten

In totaal kent het landgoed Dickninge zeven monumenten:

- het Huis Dickninge
- de koetsierswoning (Schiphorsterweg 44-46)
- de boerderij annex koetshuis (Schiphorsterweg 42)
- de tuinmanswoning (Schiphorsterweg 38)
- het toegangshek
- de tol
- het tolhuis (Staphorsterweg 1).

 

toegangshek landgoed Dickning
tolhuisje Dickninge

tolhuis tot 1962

Het tolhuis dateert uit de 19e eeuw en heeft de typerende vorm van een tolhuis: smal aan de tolzijde, met ramen die naar opzij uitkijken en breed aan de achterkant. De achterkant is gebouwd als (keuter)boerderij met gepotdekselde wanden en een rieten kap. De voorzijde heeft een luxer afwerking met windveren en hoge ramen met roedenverdeling.

Hier werd tol geheven langs de route van de postkoets die van  Zwolle naar Groningen liep. Tot 1962 moest er tol betaald worden.

De monumenten zijn niet te bezichtigen.

Landgoed Dickninge │ Schiphorsterweg 40 │ 7957 NV  de Wijk

 

 

Heeft u een activiteit die u op onze website wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeld worden?

Neem vrijblijvend contact met ons op »