de Wieker Meule

In 1764 werd in buurtschap De Leijen bij Staphorst een beltmolen gebouwd. In 1829 kocht Jacob Schiphorst Haalweide de molen en hij liet hem vervolgens in de Wijk als stellingmolen herbouwen. De molen had op de maalzolder twee koppel stenen, die door de wind werden aangedreven. Na de bouw van een pakhuis tegen de molen aan werden er ook op de begane grond twee koppel maalstenen geplaatst. Deze werden aangedreven door een dieselmotor en later door een elektromotor. Vanaf 1926 was de molen eigendom van de Coöperatieve Landbouwbank en een gedeelte op de begane grond heeft destijds dienst gedaan als bankgebouwtje. In de oorlog werd de molen ook gebruikt om accu’s op te laden.

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_Wieker-meule-wijker-molen-de-Wijk
Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_Wieker-Meule-Wijker-molen-de-Wijk01

elke zaterdagmiddag geopend

In 1980 werd de Wieker Meule grondig gerestaureerd, waarbij de molen onder meer een nieuwe kap, een nieuwe stelling en nieuwe wieken kreeg, werd het Dekker-wieksysteem vervangen door het Oud-Hollandse systeem. In een ruimte op de begane grond zijn Tourist Info Het Reestdal en de historische vereniging de Wijk – Koekange gevestigd.

De molen draait elke zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur. De vrijwillige molenaars  zorgen er met veel enthousiasme voor dat de ‘Wieker Meule’ kan blijven draaien. Ze zijn altijd bereid je meer over de molen te vertellen, of rond te leiden. Kom gerust eens een kijkje nemen!

Wieker Meule meel

De molen draait niet alleen voor de show, er wordt ook daadwerkelijk gemalen. Van het graan wordt volkorenmeel, bloem en pannenkoekenmeel gemaakt.

Koop na afloop van de bezichtiging eens een zak originele Wieker Meule meel en geniet van heerlijke pannenkoeken of brood als aandenken aan de molen.

Wanneer de molen niet geopend is, is het meel te koop bij de Welkoop, die bevindt zich achter de molen.
.
De Wieker Meule │ Dorpsstraat 65 │7957 AS  de Wijk  │naar de website »

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_eten-drinken_streekproducten_de-wieker-meule-meel

Heeft u een activiteit die u op onze website wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeld worden?

Neem vrijblijvend contact met ons op »