de Ommerschans

In het noorden van de gemeente Ommen, twee kilometer ten zuiden van het dorp Balkbrug ligt het voormalig militaire vestingwerk de Ommerschans. De Ommerschans heeft een bewogen geschiedenis; eerst als verdedigingsschans en tijdens de negentiende eeuw als straf-en bedelaarskolonie van de Maatschappij van Weldadigheid. Het gebied tussen Balkbrug en Ommerschans is nu beschermd dorpsgezicht.

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_ommerschans-hoeve-4-balkbrug
Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_de-Ommerschans-vestingwerk-maatschappij-weldadigheid-Balkbrug

vestingwal uit Tachtigjarige Oorlog

Wandel langs de grachten met vreemde hoeken en de weelderig begroeide wallen en je ziet een vesting uit de Tachtigjarige Oorlog. De vesting is korte tijd bezet door manschappen van Bommen Beren en later is het een van de grootste munitieopslagplaatsen van Nederland geweest.

Kijk door je wimpers en ervaar hoe een strafkolonie van de Maatschappij van Weldadigheid uit de 19e eeuw weer tot leven komt. Geniet van de rust en vraag je af wat je hoort- de natuur? Of toch de geschiedenis?

 

onderdeel Koloniën van Weldadigheid

Hoeve 4 de Ommerschans is een van de zeven bezoekerscentra van de koloniën van Weldadigheid die op de nominatie staan voor Unesco Werelderfgoed. Hier werden 100.000 landlopers, weeskinderen en paupers heropgevoed om zich aan de armoede te kunnen ontworstelen. Ontdek hun ongelofelijke verhalen.

Er zijn in de zomer regelmatig wandelingen onder leiding van een gids die je alles over de geschiedenis kan vertellen. Op de website staat wanneer deze plaatsvinden. Voor grote groepen kan een aparte afspraak worden gemaakt.

Ommerschans │ Balkerweg │ 7739 PT  Balkbrug │ naar de website »

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_de-Ommerschans-vestingwerk-maatschappij-weldadigheid-begraafplaats-Balkbrug

Heeft u een activiteit die u op onze website wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeld worden?

Neem vrijblijvend contact met ons op »