de Havixhorst

De Havixhorst wordt voor het eerst genoemd in 1371. Tot in de 17e eeuw is het in bezit geweest van de adellijke familie Van den Clooster. Vanaf 1658 is De Havixhorst in bezit geweest van de adellijke familie De Vos van Steenwijk. In 1753 liet de toenmalige eigenaar, Jan Arent Godert de Vos van Steenwijk, de vervallen havezate afbreken om een nieuwe Havixhorst te bouwen.

Het huis is gebouwd in de stijl van Lodewijk-XV en het uiterlijk is sindsdien vrijwel onveranderd gebleven. Rechts op het voorplein is het Schathuis gebouwd en links kwam het Koetshuis. Deze gebouwen zijn met het hoofdgebouw verbonden door een rondlopende muur. In het midden van de gevel laat een groot reliëf het alliantiewapen zien van de families  De Vos van Steenwijk en Isselmuiden tot Rollecate.

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_havezate-havezathe-de-Havixhorst-de-Wijk
Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_havezate-havezathe-de-Havixhorst-kas-de-Wijk

bijzondere kas met rondboogspanten

Om het huis is een gracht gegraven, zodat het privéleven van de adellijke familie werd afgescheiden van de wereld. Buiten de gracht lag en ligt een bos en stond ook de tuinmans- of portierswoning. Binnen de gracht werd het gevoel van privacy versterkt door de formele oprijlaan en de beide huizen aan de zijkant. Achter en naast het huis ligt een ommuurde (moes)tuin, met prieeltjes. Daar staat ook een bouwkundig bijzondere kas met rondboogspanten.

 

veel eiken en dennen door houtteelt

Sinds de middeleeuwen bestonden de inkomsten vooral uit het innen van pachten en de opbrengsten van het eigen landbouwbedrijf. In de loop van de achttiende eeuw werd houtteelt een steeds belangrijkere bron van inkomsten, waardoor de familie De Vos van Steenwijk flinke delen van het landgoed met eiken en dennen liet inplanten. Rond 1800 bracht de houtteelt op de Havixhorst ruim twee keer meer op dan de overige inkomsten.

In 1979 is begonnen met de restauratie. In 1982 kreeg Stichting Het Drentse Landschap  De Havixhorst in haar bezit en is de havezate in gebruik genomen als châteauhotel en –restaurant.

De Havixhorst  │ Schiphorsterweg 34-36  │ 7966 AC  De Schiphorst │
T. 0522 - 441 487 │ naar de website »

 

Tourist-Info-Het-Reestdal_CT_kunst-cultuur_erfgoed_havezate-havezathe-de-Havixhorst-gracht-de-Wijk

Heeft u een activiteit die u op onze website wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeld worden?

Neem vrijblijvend contact met ons op »